Бенефисът на Христо Бонев-Зума преди 37 години е последното значимо футболно събитие на стадион „Пловдив“. Всичките 55 000 места са заети.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бяха дошли мои приятели, големи имена от европейския и световен футбол, начело с Лев Яшин - почетен гост. Стадионът беше препълнен, беше празник, не само за Пловдив, а за цяла България“, разказва Христо Бонев-Зума.

След това събитие, съоръжението, открито през 1954 г. и незавършено изцяло, започва да губи блясъка си и да тъне в разруха - с оголени арматури и опасни пропадания.

„Не ми се иска да ида на този стадион, защото само болка мога да изпитам от това нещо“, казва футболната легенда.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 25 години на стадиона не се провеждат официални футболни срещи и големи обществени мероприятия. Причината е, че няма "Акт 16".

„Всички официални мачове на „Локомотив“, „Ботев“, „Спартак“, „Марица“ се играеха на този стадион, бяха празници тогава, когато имаше такива важни мачове, там беше нашият дом, на всички футболисти, имам предвид три четири поколения, които си дадоха младините именно на зеления терен на стадион „9 септември“, казва Христо Бонев-Зума.

Дебатът за съоръжението продължава години - от бутане и изграждане наново до цялостна реконструкция. И двата подхода струват милиони.

Снимка: btvnovinite.bg

„Затова трябва да има хора, говоря за хора, които обичат спорта, хора на важни постове в държавата, които да решат всички заедно - дайте да направим един хубав стадион в Пловдив“, казва Зума.

Мечтите за рушащия се стадион стигат и до там - да  стане национален и да приема срещи на представителния отбор на България.