„Народът постави „Изправи се! Мутри вън!“ в ролята на  парламентарен омбудсман. Затова първите решения и законопроекти ще бъдат насочени към българските граждани“. Това заяви на специален брифинг лидерът на политическата сила Мая Манолова.

По нейните думи „има пакет готови законопроекти“, които „Изправи се! Мутри вън!“ ще внесат в новия парламент.

Пълна ревизия на предишната власт

Един от първите законопроекти е за „Комисия по ревизията, която да се заеме с „черните каси" на властта - „Автомагистрали“, "Монтажи", Държавната консолидационна компания, държавният ВиК-холдинг, държавната петролна компания, Държавното предприятие за управление на язовирите“. Тя ще ревизира всички обществени поръчки, изграждането на магистралите и дори Националната програма за саниране, за която също има много сигнали за нарушения, заяви Манолова.

Ще бъдат проверени и решенията на Министерски съвет за определянето на средства през последните месеци на пандемията, тъй като „Борисов похарчи 5 милиарда лева“.

Специално внимание ще бъде отделено на концесионните договори на правителството – „не само за Летище София, но и за подземните богатства и златото“.

„Ако искат, БСП могат да ни подкрепят“

Малко по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова „Има такъв народ", „Да, България“ и „Изправи се! Мутри вън!" да се обединят, за да предотвратят концесията на Летище София.

В отговор Мая Манолова заяви, че ако иска, БСП може да подкрепи тяхното предложение за Комисия по ревизията и да предложи свои членове в нея.

По думите на Манолова нейната формация ще направи това, което „БСП не е успяла за 4 години - повишаване на доходите на българските гражданите и преизчисляването на пенсиите“. 

Социални законопроекти и съкращаване на привилегии

Друга част от законопроектите на „Изправи се! Мутри вън!“  са за незабавна подкрепа на  малкия бизнес и на български домакинства, засегнати от коронавируса.

Ще искаме да се направи промяна в Закона за извънредното положение. Ще внесем предложение за еднократна помощ в размер на „7000 лева“ – „една депутатска заплата“ за бизнесите, които имат спад от 30% заради коронакризата, заяви Манолова.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред другите приоритетни  законопроекти на нейната формация са също Закона за личната помощ, Закона за колекторските фирми и Закона за личния фалит.

Ще бъдат предложени промени в Закона за управлението на отпадъците, като  изгарянето им ще бъде забранено, както и вносът на боклуци от други страни.

Манолова ще иска и промени в Закона за НСО, като депутатските автомобили и тези на други държавни лица на висши постове да не се ползват със специален режим. По нейните думи народните представители трябва да се движат с градски транспорт.

Промяна на изборното законодателство и смяна на ЦИК

Паралелното ни преброяване „очаквано“ показа по-висок резултат за „Изправи се! Мутри вън!“, което е „нормално за този хаос“, заяви Манолова. Затова тя ще предложи промени в областта на изборното законодателство като въвеждане на електронно гласуване, създаване на избирателни райони в чужбина и активна регистрация на избирателните списъци, за да може мъртвите души да бъдат изчистени от тях.

Освен това от обединението ще започнат действия за смяна на ЦИК и на директора на „Информационно обслужване“.

От „Изправи се! Мутри вън!" ще потърсят „Демократична България" и „Има такъв народ" за проекти по съдебната реформа и Закона за съдебната власт, както и за промени в конституцията. Една от първите крачки по думите на Манолова е смяната на ВСС.

Всички разговори с други партии ще се водят открито пред обществеността. Съставянето на правителство е ангажимент на първите три партии, спечелили най-много гласове, а „Изправи се! Мутри вън!“ ще бъде в ролята на парламентарен омбудсман, повтори Манолова.