„Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук – „Мутрите вън!“. Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната – не само за главните мутри, но и за тези, които дълго време ги обслужваха и с е облагодетелствaха от това. С тях коалиция не може да има“, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ по време на своята реч при откриването на 45-ото Народно събрание.

„Не може да Ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка, не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от отговорност“, обърна се към депутатите от ГЕРБ Манолова.

„Когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид несамо нов парламент и ново правителство, но и това, което хората от площадите поискаха от нас – нов главен парламент и нови регулатори“, заяви Манолова.

„Втората стъпка е търсенето на отговорност – пълна ревизия на корумпираното управление. Днес внасяме решение за Комисия по ревизията. Ще покажем на хората мръсните тайни на властта и ще ги дадем на съд“, допълни лидерът на „Изправи се! Мутри Вън!“.

Третата стъпка, която трябва да бъде предприета, според Мaнолова е „да се променят правилата така, че да не бъде възможно връщането на мутрите във властта“, а това ще стане чрез промяна в изборното законодателство.

Манолова ще предложи изцяло машинно гласуване, а за сънародниците ни в чужбина възможност да дават своя глас дистанционно по електронен път, изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация.

По нейните думи е необходима „смяна в състава на СЕМ и БНТ, които позволиха с действия и бездействия манипулации по време на изборната кампания“.

„Ние сме готови да предложим цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща и културата“, каза Манолова.

„Солидарността не е лозунг, а проява на хуманизъм. При управлението на ГЕРБ България стана най-бедната и корумпирана страна, няма средна класа, а огромна пропаст между богати и бедни. (…) Ще защитим гражданите от силните на деня – внасяме закона за колекторите и за частния фалит“, заяви Манолова.

„За нас задълбочаването на интеграцията в европейските и атлантическите структури е въпрос на патриотизъм и защита на националния ни интерес“, каза Мая Манолова.

Тя настоява за незабавно публикуване на плана за възстановяване и устойчивост, както и изслушване на Бойко Борисов по парламента по неговите параметри. Документът трябва да бъде внесен своевременно в ЕС.

Няма да има лов на вещици в държавната администрация – кадърните служители, които се развиват благодарение на своите умения, няма от какво да се страхуват,  а „калинките“ може да си ги вземете“, каза лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“.

„България вече е друга“, каза Манолова и заяви, че нейната формация е готова и за нови избори, ако се наложи.