Партията „Движение за права и свободи“ е основана през 1990 година, като след това участва във всички парламентарни избори у нас и успява да си осигури представителство във всеки парламент. Участват в правителствата през 2001, 2005 и 2013 година.

Върху този политическа основа партията изгражда „кратка антикризисна предизборна програма“ за вота на 2 октомври:

Финансова политика

Относно бюджетирането ДПС иска овладяване на бюджетния дефицит и в средносрочен план неговото намаляване.

Предложение за овладяването на инфлацията е то да стане чрез инструментите на данъчната, фискалната и парична политики – включително и контрол върху цените на енергоносителите.

ДПС предлага да бъдат запазени данъчните ставки, като партията ще подкрепи въвеждането на еврото от 1 януари 2024 година.

Социална политика

Един от основните фокуси в социалния сектор е към пенсионната система. Според ДПС е нужно тя да бъде стабилизирана, а увеличението на пенсиите да изпреварва инфлацията. Запазване на помощите за пенсионерите, компенсации за енергийната криза и мерки за уязвимите и социалните групи са други приоритети на партията.

Геополитика

ДПС смята, че в 48-ото НС трябва да бъде съставено ценностно, „идейно и хомогенно мнозинство на евроатлантическа основа от партиите, които твърдо отстояват тази политическа линия“. Според партията това ще позволи излъчването кабинет с ясна антикризисна програма, в която ще се следва обща политика с партньорите от НАТО и ЕС.

Енергетика

Енергийната диверсификация ще се осъществи чрез намаляване и ликвидиране на енергийната зависимост от Русия, посочват от ДПС. Газовите и петролните доставки трябва да се осигуряват без посредници и на максимално добри цени.

Политическата сила предлага да се запазят цените на електроенергията за населението, а компенсациите за бизнеса да продължат. Според ДПС цените на горивата трябва да бъдат фиксирани. Предлагат и компенсация за хората, отопляващи се на дърва, която да е съобразена с нарастването на цените.

Регионална политика и инфраструктура

Според ДПС трябва да бъдат насочени мерки „към компенсиране на общините по актуализация на вече започнатите договори за обществени поръчки, актуализация на увеличените разходи за издръжка на общините в следствие на инфлацията и увеличените цени на енергоносителите, строителните материали и продоволствените стоки“.

Партията настоява за механизъм за актуализацията на започнатите обществени поръчки и осигуряване на разплащане към доказано изпълнените работи в пълен обем.

Искат и осигуряване на ритмичност за плащанията на държавата като възложител на обществени поръчки към изпълнителните.

От ДПС уточняват, че антикризисната програма обхваща период от 2 години, а след преминавате на 24-те месеца, в зависимост от резултатите, които ще бъдат постигнати, трябва да бъде приета всеобхватна програма за реформи, ускорен икономически растеж и догонващо средното европейско ниво увеличаване на жизнения стандарт.

Пълната програма на ДПС – тук.

В седмицата преди изборите ще представим програмите на политическите сили, които се очаква да са в следващото 48-о Народно събрание, според изследванията на социологическите агенции, с които работи bTV.