Въпреки критиките в Холандия и в чужбина, холандското правителство отказа да забрани сайта на ключов парламентарен съюзник, приканващ гражданите да публикуват в него оплаквания срещу имигранти от Централна и Източна Европа, съобщи Ройтерс.

Правителствен говорител заяви, че уебсайтът, създаден от крайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс, е вътрешнопартиен въпрос.

Европейската комисия осъди сайта, заявявайки, че той противоречи на европейските принципи за свободно движение. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг призова холандците да не подкрепят нетърпимостта.

По-рано днес евродепутатът от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Илиана Иванова зададе въпрос до Европейската комисия, с който се изисква разследване по случая и незабавни мерки.

Евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин ще предложи групата да приеме през следващата седмица декларация срещу опитите за дискриминация на българи и други чужденци от Централна и Източна Европа в Холандия.

Партията на свободата на Герт Вилдерс получи близо 14 000 жалби на нова гореща линия срещу работници имигранти от Централна и Източна Европа, съобщи холандският вестник "Фолкскрант".

Темите, по които холандците са призовани да подават жалби, са противообществени прояви, замърсяване с боклук, отнемане на работните им места и проблеми, свързани с интеграцията и неприятности в жилищните зони.