Код "жълто" е обявен днес в страната заради ниските температури. Кодът е валиден за Видинска, Монтанска, Софийска, Пернишка, Кюстендилска, Ловешка и Габровска област. Това съобщи Националният институт по метеорология и хидрология към БАН. Минималните температури в страната са между минус 13 и 0 градуса.

Бедствено положение в община Сливница

Затруднен е достъпът до селата Братушково, Извор, Бахалия, Повалиръж, Пиштане и Пометковци, съобщиха от МВР.

Продължава бедственото положение в община Бойница поради липсата на достъп до пет села. С техника на пожарната е предвидено хората да бъдат снабдени с медикаменти и храна.

Създава се организация за предприемане на превантивни мерки за недопускане на бедствени ситуации във връзка с очакваните валежи и снеготопене, съобщи агенция "Фокус". Наблюдават се водните нива на язовирите, има готовност за източването им до минимален безопасен обем, както и при възникване на опасност от наводнение населението да бъде известено и изведено от застрашените райони в съответствие с плановете за защита при бедствия.

Извършва се постоянна оценка на обстановката.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Продължава контролирано да се понижават водните нива в потенциално опасните язовири.

Пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Вятър духа в областите Видин, Силистра, Шумен, Разград, Русе, Добрич, Бургас, Варна и Пловдив. Опасност от снегонавяване има в районите на Разград и Русе. В района на Средец има мъгла, а видимостта е намалена до 50 м.

Пътните настилки са мокри, заснежени и заледени в отделни участъци, те се обработват и опесачават. Включени са 843 пътнопочистващи машини.

Затворени са проходите "Златишки","Твърдишки", "Върбишки", "Троянски". През "Дюлински" проход е забранено движението на товарни МПС, а леките да се движат с вериги, предупреждават от АПИ.