Прокуратурата е повдигнала обвинение на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов за разгласяване на държавна тайна. Това съобщи пред bTV градският прокурор на София Николай Кокинов.

Държавното обвинение се е задействало след сигнал на група народни представители от БСП, който алармираха, че бившият шеф на ГДБОП е оповестил пред медиите къде се съхраняват военновременните запаси от гориво.

Кокинов уточни, че делото е образувано преди няколко седмици, вече е приключено, материалите са предявени и ще бъде внесено в съда. Прокуратурата ще предложи Танов да бъде освободен от наказателна отговорност и да понесе административна санкция, която е от 1000 до 5000 лева.

Шефът на „Митниците” ще се размине с леко наказание, тъй като престъплението, в което е обвинен не спада в категорията „тежки”. Освен това Танов е с чисто съдебно минало.

В обвинителния акт е записано, че Ваньо Танов в национален ефир е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в "Лукойл", с което е нарушил Закона за защита на класифицираната информация.

Точните думи заради, които Танов е станал клиент на прокуратурата са:“Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че “Лукойл Нефтохим” и “Лукойл България” трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра”.

С думите: „Дискретно е нашето второ име”, градският прокурор обясни, защо обвинението срещу висш държавен чиновник не е било обявено официално още в момента на повдигането му. Ваньо Танов в момента е с мярка за неотклонение подписка, което означава, че се отбива няколко пъти седмично до районното за „автограф”.

Ваньо Танов е популярен със „страстта си” да се забърква в скандали. Две от най-запомнящите му участия в скандали са свързани със оставката на Румен Петков като вътрешен министър н „Тройната коалиция” и затихналата афера с изтеклите телефонни записи, в които се чува как премиерът произнася репликата: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...”. За протокола трябва да се уточни, че управляващите твърдят, че записът е монтаж, а нито една от експертизите назначени в България не отговори, истински ли са записите или не. Така делото бе спряно.