Четири парламентарни комисии, професионални и неправителствени организации се събраха в парламента, за да изслушат министрите на икономиката и на културата с мотивите за подписа на страната ни под АСТА.  

Според Трайчо Трайков споразумението не нарушава гражданските права и свободи. Не би трябвало да засяга ежедневието на потребителите и няма да доведе до закриване на сайтове.

България е подписала споразумението на 26 януари под условие и предстои АСТА да се ратифицира от парламента. До тогава предстои публичен дебат, както и протести. Точно един от организаторите на протеста днес атакува способностите на българския съд, който ще трябва да прилага разпоредбите на АСТА.

Радослав Стоянов, представител на неформална организация, протестира срещу решение на Специализирания съд, размахвайки цигара марихуана пред депутатите.

Други въпроси от дискусията - сигурността на кореспонденцията в интернет, дали АСТА няма да направи невъзможна търговията с генерични лекарства, защитавайки стриктно носителя на оригиналния патент.

„Казусът с генеричните лекарства е поредният популистки лост, който се използва, защото е тема, близка до всеки. Ако ратифицираме АСТА, ние можем да направим резерва, че разпоредбите ще се отнасят за търговски марки и на авторско и сродните му права и няма да се простира върху патенти, породи животни, сортове семена и други подобни”, каза Велизар Соколов, адвокат.