България спира участието си по споразумението АСТА. Решението бе съобщено от икономическия министър Трайчо Трайков, след като страната стана арена на протести – организирани в интернет и реализирани на улицата. Проекторешението влиза в Министерски съвет на заседанието в сряда.

Ратификацията обаче все още не е напълно изключена. Страната няма да предприема никакви действия по пакта, докато не стане ясна позицията на останалите в ЕС.

Първоначалният скептицизъм на министъра премина към отрицание на ACTA. Първоначално Трайков заяви, че документът няма да доведе до значими промени в страната и няма постави свободата в интернет под въпрос.

След разразилата се масова дискусия на проблема и протестите, които изкараха хиляди само в София, се стигна до отказ по решението. Разиграването на подобен сценарий с главни герои хората на улицата наложи забрана за проучването за добив на шистов газ. Общественото недоволство засега не дава резултат единствено за спорния Закон за горите. Натиск по темата "ACTA" бе оказан и отвън. Популярната хакерска група „Анонимните” заплаши българското правителство и го призоваха да оттегли подписа си от споразумението.

България спира ратификацията заради "намеци и съмнения"

Според министър Трайков, все още няма конкретни аргументи против споразумението. Достатъчни били съмненията, че то може да навреди на гражданските свободи и да се окаже "трамплин за полицейщина". Независимо колко са основателни или не - ние не можем да даваме повод за тях, смята Трайков.

Министърът припомни, че преговорите по ACTA са започнали при предишното управление. Той пое отговорност за това, че е подценил въпроса и България е сложила подписа си под документа без дискусия.

"Приемаме, че вината е моя, не на експертите. Да съм чел по-добре”

каза Трайков. Според него никога едни авторски права не може и не бива да бъдат поставяни над общочовешки права.

Сега България не се отказва окончателно от споразумението, а ще чака обща европейска позиция. Германия, Латвия, Полша, Чехия и Словакия вече замразиха дейностите около ACTA заради протести.

На дискусия днес експертите отново подчертаха, че има нужда от нови мерки срещу кражбата на интелектуална собственост и ACTA дори е закъсняла.

„Първа смела стъпка да се упражни контролът, да се търси защитата и в дигиталната среда”, посочи доц. Виолета Цакова, катедра „Интелектуална собственост”, УНСС. По преценка на доцент Цакова обаче в сегашния вид споразумението защитава най-вече посредниците.

Част от потребителите реагираха на новината с радостни коментари, но повечето мнения са скептични.

От думите на икономическия министър стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е инициатор на предложението за спиране на процедурата по АСТА. Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и лидер на европейските социалисти, съобщи, че организира конференция за ново споразумение за борба с фалшифицирането.

Документът беше подписан през януари в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и от България. Извън него тогава останаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.