У нас вино ще се произвежда само от грозде. Ракията пък трябва да е минимум 40 градусова. Това е записано в проектозакон за Виното и спирните напитки, който депутатите гласуваха на първо четене.

Въпреки че общите европейски правила позволяват вино да се произвежда и от други плодове, у нас трябва да се прави само от грозде. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.

Заради свръх производство, засаждането на нови лозя е забранено, с малки изключения. Нарушителите се глобяват с 12 хиляди евро за всеки хектар, а лозята се изкореняват. Тези, които произвеждат напитки извън стандартите ще бъдат глобявани с от 3 000 до 100 000 лева.

Засилва се и контролът върху спиртните напитки. Агецнията по лозата и вината вече ще отговаря за производството и търговията , включително и в заведенията за обществено хранене. Фалшивите стоки вече ще могат да се изземат и унищожат.

В новия закон ясно е казано, че всеки член на семейството може да преработва не повече от 1 тон грозде за домашна консумация. Ако са му нужни повече, за да се сгреете през зимата, производителите ускопяват, че цените няма да скочат.