Минусовите рекорди и с днешна дата -  те са само четири, наполовина по-малко от вчера и с поне 10 градуса нагоре. Рекорден студ е измерен в Свищов, по морето и в Родопите. Най-студено е било в Кнежа - минус 25 градуса, но това не е рекорд за тази точка на страната. 12 области остават под код "Оранжево" за опасно време. В останалата част от страната е в сила "жълт" код. Утре за първи път на картата се появява област без код за опасно ниски температури - това е Благоевградска област.

Силистра е сред най-засегнатите от снежното бедствие

Работата на машините за почистване на пътищата продължава, откъснато от света е само едно село, след като три дни седем населени места бедстваха в ледения капан. Това е село Любен.

На много места в Силистренско обстановката се нормализира. Преди няколко дни на разклона за Поляна в преспите закъсали няколко леки коли и хората потърсили помощ в селото. Осем души са били приютени в селото. Помощ навреме получила и 16-годишната родилка Гергана от село Богданово, доскоро също откъснато от света. Спасителните екипи обединяват усилия, за да стигнат час по-скоро до родилката. В акцията се включва и акушерът Богомил Бойчев от болницата в Тутракан.

Операцията продължава през цялата нощ. Призори верижната машина стига до селото и качване пълнолетната родилка. Гергана винаги ще помни появата на първородната си рожба на бял свят. В знак на признателност тя кръщава първата си рожба на спасителя Богомил.  От болницата в Тутракан се хвалят, че при тях раждаемостта за тази година е най-голямата в областта.

Река Дунав и притоците й са поставени под постоянно наблюдение

Причинара - риск от наводнения. Това реши кризисният щаб заради ситуацията с ледохода. Ще се следят и дигите по реките, както и язовирите в областта, които са наполовина пълни. Ако има нужда от изпускане на водата, това ще се прави сега - преди топенето на снега да е започнало.

„Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни”, предупреждават от НИМХ към БАН.

Подробности за времето можете да намерите тук.

Като цяло обстановката по пътищата се нормализира

Пътните настилки са заснежени и заледени в отделни участъци, обработват се и опесъчават. Остава забраната за движение на МПС с тегло на 10 тона по републиканските пътища в областите Силистра и Хасково. Ришки проход вече е отворен за всички моторни превозни средства. Отворен е и Проходът на Републиката.

Превозвачите обаче отчитат рекордни загуби - браншът изчислява щети за 6-7 милиона евро за целия период на блокадата - и товарни, и пътнически превози, защото едва днес по автогарите вече се забелязва оживление - до сега хората се притесняваха да пътуват. За последните дни автобусните фирми отчитат със 70 на сто по-малко пътници.  Сега обаче - на прага на почивните дни, има раздвижване, но се очакват нови снеговалежи.

Обмислят удължаване на дървената ваканция в цялата страна

Министерството на образованието ще вземе решение в началото на новата седмица, в зависимост от зимната обстановка.

Изпращайте вашите снимки и видео за обстановката в страната в рубриката „Аз, репортерът”.