Фрапиращи сметки за ток и парно заради рекордно студеното време. От тази седмица плащаме януарските сметки и се оказва, че за някои те са двойно по-високи. От Топлофикация София успокояват, че 65% от столичани ще получат сметки за януари под 150 лева. Но сред тях фрапиращите случаи не са изключение.

Тази ситуация накара и енергийният министър да смята, че не само ниските температури удрят сметките. ДКЕВР трябва по-внимателно да провери системата за дялово разпределение, каза Трайчо Трайков.
 

В регулатора вече има подадени жалби за високите сметки. Председателят Ангел Семерджиевказа, че дали по-високите сметки се дължат на грешки в разпределението или на по-високо потребление, трябва да се установи за всеки конкретен случай.

Сметките за ток също са по-високи. И то сред потребителите и на трите енергодружества. За много от абонатите на енергодружествата обаче рекордно студените януарски дни още не са отчетени в сметките.
 

Отговорът на ЕРП-ата: Сметките за ток са резултат от по-високото потребление. Електроразпределителните дружества отчитат по-високо потребление. Абонатите на ЧЕЗ през януари са ползвали 1.7% електроенергия повече от миналия януари. В бита увеличението е под 1%. EVN отчита увеличение на консумираната ел.енергия с 3,75% спрямо предния януари.

Потреблението при Е.ОН е било с около 3% повече, в сравнение с миналия януари.

От 1 април ще влезе в сила и новото поскъпване на газа и парното

Въпреки че е денят на шегата, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев потвърди новината, но успокои, че синьото гориво няма да поскъпне с 27%, както поиска „Булгаргаз”. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е изчислила, че при подобно увеличение на цената на газа ще се стигне до вдигане на сметките за топлоенергие с около 20 процента.

Тепърва предстои да се изчисли с колко ще се променят сметките за газ. Очаква се това да бъде около 10%. Респективно ще има и увеличение на цената на парното.

Семерджиев обясни, че топлофикационните дружества компенсират от своите резерви повишената цена на синьото гориво от 1 януари. Той не скри, че при ново драстично повишаване на цената на газа ще се стигне и до по-високи сметки за топлоенергия.