След неустановената собственост и отговорност за състоянието на язовирите в страната се оказва, че и деретата са в окаяно състояние. Отводнителните съоръжения са ничия собственост и никой не носи отговорност за поддържането им.

Във Варна има 24 дерета. Част от тях са почистени, други са обрасли с буйна растителност и са затлачени. Екип от експерти в момента проверяват съоръженията по специален проект, за да се установи какво е състоянието им.

"При обследването се оказа, че някои от тях не съществуват. Има отклонения, които не ни бяха известни преди това", обясни инж. Любомир Икономов от Института за екологична модернизация.

Във Варна булевард "Цар Освободител" е изграден върху дере. Заради засипването дъждовете винаги предизвикват наводнения там. Ромската махала "Максуда" е разположена около и в едно от големите дерета. Хората си изхвърлят боклуците в тях, а за поддръжката им не отговаря никой. Почиства ги общината, но на добра воля.

"Няма изяснена собственост върху деретата. Не са зачислени конкретно към никой, който трябва да ги стопанисва. По-важно е да не ги замърсяваме и да не ги застрояваме", обясни арх. Димитър Николов, заместник кмет на Варна.

Във Варна затлачените дерета ще създадат проблеми при проливни дъждове. В други части на страната обаче проблем са снеготопенето и преливането на водоеми.

"Един язовир като прелее, водата трябва да отиде някъде. Тя отива в тази система, която природата е изградила. Тя няма къде да отиде другаде", обясни инж. Любомир Икономов, Институт за екологична модернизация.

Оказва се, че в България няма единна база данни на деретата, а те са важна част от отводнителната система на страната. Лошото им състояние е предпоставка за предизвикване на наводнения.