Благоевград без средства за почистване

Все още не е започнало почистването на пътя към ски център Картала над Благоевград, затрупан от лавина. Причината - опасност от нова лавина в района.

Междувременно стана ясно, че и парите за зимно почистване на пътищата в общината свършват.

Причината за падналата лавина е в горските пожари миналата година, заради които района олеся. От планинската спасителна служба предупреждават за опасност от нова лавина в района, това за сега отлага снегоизвозването, за да няма риск за хората, участващи в акцията.

„Подсигурени са както булдозери, така и багери, подсигурени са самосвали и имаме готовност веднага да започнем работа при подходящи условия, така че да няма опасност за хората, които ще работят там,” каза заместник-кметът на община Благоевград инж. Стоян Благоев.

Иначе около 10 човека все още се намират в ски-центъра, но за тях са подсигурени храни и напитки. Останалите скиори са се придвижили пеша по обходен маршрут.

Такава зима в Благоевград не помнят от години. Това е и причината предвидените за снегопочистване 120 хил. лева да не стигнат. Разчетите са направени на база две почиствания месечно.

„В настоящата година обаче почти всека седмица се налага едно сериозно снегопочистване и това от своя страна увеличи многократно броя на почистванията. Ако пак завали, каквито са и прогнозите, ще се пренасочат средства от бюджета за следващата зима, с надежда тя да бъде по-малко снежна,” каза още Благоев.

Силистра пък се оплаква от стара техника

В един от най-бедстващите под снега райони - Силистренско, зимното поддържане се извършва от общинска фирма с техниката над 40 години.

Фирма „Синева" е основната общинска фирма, на която всички разчитат да поддържа улиците на Силистра през зимата. За поддържането на пътищата тази зима фирмата може да изкара само пет машини.

Един от проблемите е, че не се отпускат достатъчно средства за обслужване, поддръжка, ремонт, всичко е на доизживяване.

От общината знаят за 40-годишните машини, с които работят в „Синева", но са безсилни пред недоимъка. Новият кметски екип завари дефицит от над 12 милиона лева и в момента е предприел поредица от крайни мерки, включително и съкращаване на администрацията.

Ще трябват около 6 месеца, за да могат да се усетят резултатите от новото структуриране и новия начин на разходване на средствата.

А дотогава служителите  на „Синева" трябва да намерят начин да се преборят със зимата по улиците на крайдунавския град, където зимата идва първа и си отива последна.