Дървените и грипните ваканции, които през седмицата затвориха над хиляда училища, нямат никакво значение за поне 100 български семейства с ученици. Те са избрали да обучават децата си вкъщи, а не в училище.

Домашното образование, или хоумскулинг, се практикува в САЩ от около 30 години. В България идва през последните няколко. Идеята е, родители и деца сами да преценяват по кои предмети да учат и по колко, за да може, ако детето има някакъв талант, да го развива пълноценно.

В САЩ тази форма на обучение е призната. В Европа е все още противоречива - Великобритания я разрешава, но Германия остро я критикува. В България, домашното образование не е изрично забранено, но не е и разрешено. Вкъщи могат да учат само даровити деца или деца със специфични потребности.

И четирите деца на семейство Райкови в момента са на училище - но вкъщи. Преди няколко години Цветелина Райкова изоставя професията си на икономист и се заема с образованието на децата. Имат програма всеки ден.

Боряна е ходила на училище до 3-ти клас. Родителите й забелязали, обаче, че учи повече за оценка, отколкото за знание, усвоява вредни според тях навици.

„Едно растение, което искаме да даде плод, да речем домат, който засяваме на пролет, има нужда преди това да бъде в парника на топлина и влага и след това да бъде изложен на метеорологичните условия и да даде плод, добър плод. Ако го сложим докато е зима, той ще измръзне,” обяснява Орлин Райков.

Училищният психолог Елена Александрова до скоро е категорично против домашното образование. Смятала е, че то лишава децата от социални умения. Откакто започва да работи с такива деца, обаче, мнението й се променя.

„Удоволствието от общуването с връстници ежедневно, създаването на приятелства, общуването, груповата атмосфера - това е дефицита. Иначе дефицити в тяхното развитие не съм наблюдавала. Не казвам, че няма, но аз не съм видяла,” отбелязва Александрова.   

В закона за народната просвета е записано, че децата трябва да ходят на училище до 16 години. Предвидени са й глоби до 250 лева. Според адвокатите тези текстове противоречат на европейската конвенция за правата на човека.

„В едно демократично общество държавният монопол върху образованието нарушава принципа за плурализъм. Дори си мисля, че една конкуренция от други алтернативи - частно или домашно би повишило качеството на самата услуга от държавата,” изтъква адвокат д-р Виктор Костов.

За семейство Райкови в момента на дневен ред е намирането на начин децата им да получат право да кандидатстват в университет. Семейството е било проверено от социалните служби. Заключението било, че децата са гледани добре.

В момента се изготвя нов закон за училищното образование, който очакваме да бъде предложен за обществено обсъждане много скоро. Там ще видим дали домашното образование е намерило място.