Поне 65 денонощия са със замърсен въздух и над нормата за фини прахови частици през последните няколко години в Благоевград. Това е почти два пъти над допустимите 35 дни превишения годишно, но и без промяна спрямо замърсяването преди десетилетие. От 2016 г. насам пък станцията на екоминистерството продължава да отчита повече дни с мръсен въздух.  

Замърсяването е предимно в зимния сезон, а останалата част на годината компенсира опасните стойности. Затова вече две години подред средногодишните стойности за града са малко под допустимата граница от 40 микрограма на кубичен метър.  

Снимка: btvnovinite.bg

Основните замърсители са битовото отопление, транспорта и промишлеността. Данните на общината показват, че над 60% от домакинствата се отопляват на дърва или въглища, а газифицирани са под 1%. Най-големи замърсители са жилищата в централната градска част. Почти половината от превозните средства са на възраст поне две десетилетия, всяко трето е между 15 и 20 години, а автомобилите до 5 години са едва 3,8%. 

Снимка: btvnovinite.bg

Това са и факторите, които са довели до екстремно високи стойности, отчетени от станциите на доброволците в проекта airbg.info. В последния ден на ноември 2017 г. е измерено замърсяване 6 пъти над нормата - 331 микрограма на кубичен метър. Тогава допълнителен фактор е била и метеорологичната обстановка. През миналия отоплителен сезон пък сензорите са отчели цели две седмици на превишено замърсяване и максимална стойност 4 пъти над нормата. 

Своите визии за справянето с проблема представят кандидат-кметовете на Благоевград Атанас Камбитов от  ГЕРБ, независимият Румен Томов, подкрепен от БСП, кандидатът на ВМРО Иван Ризов и Росен Георгиев от НФСБ.

Атанас Камбитов, кандидат за кмет от ГЕРБ

"Замърсяването от комина на Биотец "Рубин" не е основният проблем на Благовград. Община Благоевград няма правомощията да спре теца. Правихме многократни проверки. 80% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление през зимата, както и на градския транспорт. През лятото няма замърсяване. Това, което ще направим в бъдеще, е зелен пояс, който в момента изграждаме, както и нови автобуси в градския транспорт", ангажира се Камбитов. 

Румен Томов, независим кандидат за кмет

"Този проблем трябва да се реши кардинално. Да се задължи фирмата да сложи необходимите филтри за производство. Бил съм в този район. Покривите на производствените халета на биотеца са с черни сажди. Абсолютно има проблем и не знам защо толкова години не се решава", коментира Томов.

Иван Ризов, кандидат за кмет от ВМРО-БНД

"За този биотец има много жалби на граждани. Правят се комисии, идват, проверяват, а след това всичко излиза в норми. Тук е мястото на общинския съвет да направи независими експертни комисии, за да може да се реши този проблем", на мнение е Ризов.

Росен Георгиев, кандидат за кмет от НФСБ

"Проблемът с Биотец "Рубин" могат да го решат само контролните органи. Повече проверки, за да ги хванат, когато горят нерегламентирани неща. Проблемът с чистотата на въздуха лятото е от запрашаване, вследствие на нередовното миене на улиците. Колкото и средства да задели общината за това, в момента не може да бъде по-добре, защото техниката на фирмата, която я изпълнява, е 50-годишна", каза Георгиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!