Почти цялостно замърсяването на въздуха над Сливен е през отоплителния сезон. Причината - повече от 40% от домакинствата използват за отопление твърдо гориво като въглища или дърва.

Приблизително толкова от жителите на града на 100-те войводи се отопляват на ток. Сред най-големите замърсители са кварталите “Клуцохор”, както и “Ново село”, където е и родната къща на Панайот Хитов.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че местното топлофикационно дружество е сред най-големите замърсители на въздуха, домакинствата на парно са под 20%.

Според анализа на общината, при екстремни ситуации битовото отопление може да доведе до превишение няколко пъти над нормата на опасните частици.

Все пак обаче Сливен е успял да преодолее пиковото замърсяване от 2011 г., когато дните с мръсен въздух са били почти една трета от цялата година. Сега общината е сред малкото у нас, които покриват всички норми.

Снимка: btvnovinite.bg

През изминалата година дните със замърсяване са били 23 (при норма 35), а преди десетилетие - с 20 повече. За 2018 г. средногодишната стойност на фините прахови частици е 23 микрограма на кубичен метър (при норма 40).

Въпреки това обаче в града с население под 100 000 души има и дни, в които се отчита замърсяване 4 или 5 пъти над нормата - каквито стойности са често срещани и в столицата. В голяма част от дните с мръсен въздух обаче вятър почти не духа и заради това замърсяването не се разсейва и се задържа над града.

Своите визии за справянето с проблема представят кандидат-кметовете на Сливен Стефан Радев от ГЕРБ, Кольо Милев от БСП, Йордан Лечков от „Нова алтернатива” и Румен Бозуков от „Движение ЗАЕДНО за промяната”.

Снимка: btvnovinite.bg

Стефан Радев, кандидат за кмет от ГЕРБ

"За първи път Сливен беше отличен в класацията за най-добър град за живеене през изминалата година като най-зелен град заради най-ниското ниво на фини прахови частици във въздуха и най-голям процент рециклирани отпадъци", каза Радев.

"През тези години сме подкрепяли усилията да се топлофицират повече квартали. Най-евтиното парно в България е в Сливен", допълни той.

Кольо Милев, кандидат за кмет от БСП

"Трябва да се обърне внимание на зелените площи в междублоковите пространства, както и на по-старите квартали в Свилен относно използването на твърдо гориво", каза Милев.

Йордан Лечков, кандидат за кмет от "Нова алтернатива" 

"Най-големите квартали в Сливен от 2008 г. са газифицирани и топлофицирани. Това е основното, на което трябва да се набляга. В момента държавата води една политика за саниране. Правилният път е газификация и топлофикация", каза Лечков.

Той отправи въпрос към управляващите дали тецът в града гори боклуци от Италия.