Избирателната активност в Перник е малко над 40%, показват данните до 17:30 часа. Имаше и сигнали са за раздаване на пари в различни райони на града, струпване на хора и организирано извозване до секциите.

На много места в страната, включително в Перник, тайната на вота се нарушава в някои случаи неволно, в други – умишлено.

В пернишкия квартал “Рудничар” избиратели са снимали бюлетините си, сигнализират от секционната комисия.

Снимка: bTV

„Взех им телефоните. Но не мога да им ги дръпна от ръцете и да видя какво имат в галерията. Те си изтриват снимката и проблемът приключва”, обясни Лена Боянова, председател на СИК 62– Перник.

След като от комисията подали сигнал за нарушенията, опашката от чакащи избиратели намаляла.

Снимка: bTV

Според Боянова снимката доказва купен глас:

„За мен доказва вот. И то купен вот. Защо иначе да снимаш бюлетината, ми просто е - за да докажеш на някой как си гласувал”, смята председателят на СИК 62 – Перник.

Не остана в тайна и вотът на мнозина перничани, които не прегърнаха добре бюлетините си.

Снимка: bTV

„Случва се някоя бюлетина да се разтвори, но то е незначително, няма как да се разкрие самия вот или да има сериозно нарушение. Сами виждате в кутията, че няма бюлетини, които да са обърнати и да стават невалидни”, поясни Габриела Стойнева, председател на 102 СИК – Перник.

На много места в страната обаче избирателите сигнализираха, че бюлетините м са се отворили веднага след като са попаднали в урните.