Силното обезлюдяване и голямата миграция през последните години са най-големите проблеми на Смолян, отбеляза в предаването "Лице в лице" Румяна Фиданова, кандидат за кмет на града, издигната от ДПС.                                   

"Проблемът с отоплението е сериозен – хората използват дърва и въглища, има проект за промяна на горивните уреди в домакинствата", така Фиданова коментира проблема с чистотата на въздуха в града. По думите й това би намалило запрашаването на въздуха, както и промяната в начина на миенето на улиците. 

Ниски доходи, няма реална промишленост, няма сериозни инвеститори - това според Фиданова обаче са най-големите и сериозни проблеми на Смолян. Има малък и среден бизнес в града, но заплатите са ниски, обясни тя. 

Румяна Фиданова обясни, че основната й цел ще е да се намерят всички лостове, с помощта на ДПС, с които тази ситуация да се промени. 

Според нея не е необходимо да се влагат толкова много средства в саниране, инфраструктура, строителство на спортни зали, а трябва да се развива социалната политика.  

Контрол на всички нива – в работата на администрация, в строителните дейности и за опазването на околната среда, обеща кандидатът за кмет на Смолян.