Местни избори на фона на злоупотреба с общински жилища и с парите от лихвоточките на хората в Хасково. Измамените са десетки, а прокуратурата разследва чиновници за причиняване на щети в особено големи размери. 

Скандалът с откраднатите пари от лихвоточки гръмна преди дни, но схемата е действала от 10 години. Първата жертва е семейството на Димитър Найденов.

Снимка: btvnovinite.bg

Имотът е купен преди три години, но чак сега от общината им казват, че парите, които баща им цял живот е пестил за жилище,  ги няма.  Спестовната им  книжка е източена още през 2009 г. заедно с компенсациите за лихвоточки, които чакат на стойност 17 200 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Баща ми само дето  не получи удар. Човекът като му казахме, толкова години е чакал за тези пари и накрая – обаждат се и казват няма, всичко е изтеглено”, споделя Златка Ангелова.

Снимка: btvnovinite.bg

Прокуратурата стига до 33 лица, в чийто сметки  попадат парите. Измамата е за над 380 хиляди лева. Обвинен няма. Както и за продажбата на общинско жилище,  за което Асен  Стоянов  брои  парите на ръка .

Снимка: btvnovinite.bg

„23 хиляди И 100 лева отгоре им дадохме, викам, айде нали ще имате разходи сега, тук-таме. Седнете, пийнете кафета, впоследствие разбирам, че съм измамен”, разказва Асен Стоянов.

„Той се е явил на място, като е представил документ за покупко – продажба  за този апартамент, в който ние  още го водим като наемател”, казва Янко Петев – директор на Дирекция „Жилищно настаняване"

Снимка: btvnovinite.bg

Друг наемател на жилище за социално слаби скандализира обществеността. Заместник-кмет без ред и въпреки добрата си заплата получи дом,  за който на опашка чакат бедни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако нямах друга опция, в смисъл , ако нямаше общинско жилище, щях да си наема квартира, така е, но ако е имало опция- защо не?”, пита заместник-кметът на Хасково Милена Янузова.

„Може да е общински служител, но тя е настанена по общия ред на наредбата”, казва нейният колега  Велин Балкански – заместник-кмет на Хасково.

По този ред, чиновничката е картотекирана като крайно нуждаеща се и заживява редом до безработната Надежда Илиева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм чакала над 8 години, да ми дадат апартамент. По  принцип не е правилно. Като са за социално слаби, трябва да са точно такива хора”, смята Надежда.

След  репортаж на bTV, заместник-кметът напусна жилището, а после и общината. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, че има такива случаи, не означава, че няма контрол”, заявява директор  Дирекция „Общинска собственост" Янко Петев.

„Какво нещо се върти в тая община, вече нямам думи, направо ми се плаче”, заключава пък
измаменият Асен Стоянов. 

Измамите  с общински жилища и пари са разследвани от прокуратурата. Заради липсващи експертизи, срокът им е удължен.