Публикацията е обновена

Във вторник тази седмица получаваме информация, че в ломския квартал „Младеново” се организира манипулиране на вота в неделя. Влизаме в квартала под прикритие и търсим лидерите на махалата.

Свързват ни с водач на листата за общински съветници на политическа партия - Митко Кънчев от Съюз на свободните демократи. Досега – три пъти член на местния парламент. Предлага ни своите услуги и се ангажира да съдейства за избирането на общински съветник, за който нашето подставено лице търси подкрепа.

Снимка: bTV

Предлагат ни се гласове по 60 лева бройката.

Нова среща на следващия ден. Мъжете описват и модела, по който ще се организира вота в квартала. Хвалят се, че организацията е толкова добра, че ще се хванем за главите: „Има тук 4-5 момчета, които ще работят, ама яко ти казвам. С бусове, с коли, ние ги возим. Влиза вътре, гласува, взима си парите и бега”.

Снимка: bTV

Неформалният лидер в „Младеново” ни посочва и начин, по който ще се отблагодари, ако финансираме влизането му общинския съвет. Описва схема за печелене на обществени поръчки: „До края на декември, има обекти, ще направим всичко възможно да намерим една строителна фирма, софийска фирма. Само за сключване на договор, разбираш ли, работниците ще си бъдат от тук. Взимаш едно пълномощно от оная фирма, идваш правиш договора тук, за дадено училище. Възвръщаме парите”.

Снимка: bTV

В деня за размисъл нашият герой ни обещава, че ще ни предостави списъци с имена и ЕГН на потенциалните гласоподаватели. Плащаме си за тази гаранция.

За да задейства схемата мъжът иска 60 хиляди лева. Насреща се предлагат близо 5000 гласа.

Снимка: bTV

Отказваме, под предлог, че пари ще се дадат при реален резултат. Не е доволен: „Ти отговаряш за парите, ама аз отивам в затвора, защото аз ги купувам гласовете, ти не купуваш гласовете. Мен ме познава полицията и знае, че аз правя избори, Митко Кънчев прави избори в Лом и Митко Кънчев е шефът на циганите”.

Изборния ден. Срещаме нашия герой, но този път с микрофон и без прикритие. Твърди, че не се занимава с изборна търговия, но загрижено коментира, че се продават гласове.

Снимка: bTV

Сигнализирахме органите на реда още през седмицата. Оказва се, обаче, че Митко Кънчев е с имунитет и ръцете на органите на реда са вързани.