Стигна ли чумата по свинете и агитацията на кандидат-кметове? Получихме сигнал, че са плащани по 300 лева обезщетения за доброволно умъртвени прасета на хора, които въобще не са имали животни, ни отведе в сливенското село Гавраилово.

По 300 лева са получили  84 души в селото. Техни съселяни разказват, че кметът и кандидат за нов мандат, е дал пари и на хора без животни.

„Просто хората негодуват, защото има хора, които са, просто знаят на кого са приближени в селото, които са облагодетелствани”, разказва местният жител Иван Иванов.

В кметството признават, че контролът над стопаните е частичен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Просто хората си казаха, че отглеждат прасета, както беше редът”, заявява и.д. кмет на Гавраилово, но признава, че не е била в комисията, която е извършвала проверката и не е посещавала всяка къща.

Много от хората в списъка на кмета живеят в ромската махала. Според наредбата 300 лева получава този, който доброволно умъртви прасетата си и после дезинфекцира.  Това се доказва с констативен протокол, подписан от кмета.

Снимка: btvnovinite.bg

Отиваме при част от получилите пари. Станка Петкова твърди, чве е гледала прасета, но пък съседите ѝ твърдят обратното, а колко е получила, не иска да говори „по избори”.

Въпросите дали законно са получили 300 лева и дали са имали прасета за секунди  вдигат напрежението.

Снимка: btvnovinite.bg

Дори се предлагат пари, за да разкрием кой е подал сигнала за получените пари до bTV, този, който е сигнализирал, щях да бъде „изгорен".

На съседната улица също са получили по 300 лева, но не могат да покажат къде са гледали прасетата.

Снимка: btvnovinite.bg

Според кмета нарушения при раздаването на обезщетения няма. А заради съмненията Иван Иванов подава сигнал в министерството на земеделието.

„Казаха ми има ресорен министър, зам.-министър Янко Иванов и отидох при него.Съответно той ме прие много добре, човека.Извика негова там сътрудничка, пред която  съответно ги запознах като проблем с това, което знам и той беше просто много възмутен,че някъде нещо по веригата се е получило по този начин”, разказва Иван Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

На срещата било обещано да бъде изпратена комисия на проверка и ако нещата „са такива, каквито ги казваш, това няма как да остане безнаказано”, заявил Янко Иванов, по думите на Иван.

„Мисля,че беше на 7 или 8 октомври, а от това,което знам, никой не е ходил,нищо не е проверявал”, казва Иван Иванов.

От земеделското министерство отговориха, че са започнали проверка и тя продължава, но нарушение до момента не са открили.