В зала „Арена Армеец” вече са предадени всички изборни протоколи от Секционните избирателни комисии на територията на София, съобщиха от Общинската избирателна комисия. До тук се стигна след повече от 20-часов маратон по обработване и предаване на изборните книжа.

Още преди полунощ в „Арена Армеец” напрежението ескалира, след като Волен Сидеров пожела да влезе в залата, за да се убеди в прозрачността на процедурите вътре.

„Аз искам да вляза като кандидат за кмет, аз съм кандидат за кмет искам да вляза много просто, за да видя как протича преброяването на протоколите”, каза той.

От Общинската избирателна комисия обявиха, че правилата не позволяват Сидеров да влезе вътре. А полицията го спря.

Процесът по предаването на изборните документи се оказа бавен, въпреки обучението на хората ангажирани с вота.

„Защото имахме в протоколите грешки.  Двата протокола бяха, единият с преференциите, защото не съм разбрала, а и другият от комисията, че трябвало да пишем цифра. Самите протоколи са усложнени, много е усложнено и всичко, което е променено, не е в интерес на комисиите”, каза Катерина Милева от СИК.

„Грешките са страшно много, почти всяка секция има поне един грешен протокол, присъстваха доста членове на обучението, не мога да си обясня на какво се дължи това нещо”, коментира Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия – София.

Други се оплакаха от липсата на транспорт, за да се приберат до домовете си, като тези членове на комисии от район Сердика.

На сутринта, след 10 ч. двама души в залата припаднаха, линейки ги откараха в болница. Състоянието им е стабилно. Полицай също се е почуствал зле, но поискал да остане на работното си място.