На 27 октомври Велико Търново избира 43-я си кмет. В дебата участват четиримата кандидати, събрали най-голям процент доверие според предварителните нагласи.

Основните теми са как да се промени градът, как се харчат парите на общината, кои са недовършените инфраструктурни проекти, екология и чистота на въздуха и др.

Ето и встъпителните изявления на кандидатите:

Даниел Панов – ГЕРБ

„Най-важното, заради което се кандидатирам за кмет, е това, че Велико Търново като старопрестолен град и град с величие е дал много на мен, на моите деца и всичко онова, което съм започнал. Имам ясна представа и планове за следващите години и осигурено финансиране, с което можем да го развиваме, и най-важното – доверието се изгражда. Аз смятам, че доверието, което имам от моите съграждани за тези осем години като кмет на общината, действително е важно, за да продължим напред с новата визия на Велико Търново”.

Весела Лечева – „БСП за България”

„Нашият град има славно минало, съграден с ума и мъдростта на нашите предци. Днес хората имат нужда да вдигнем техния дух и тяхното самочувствие. От това има нужда града днес, когато виждаме, че дори в новите квартали не можеш да се разходиш, камо ли да поразходиш своите деца, майките с количките, хората с увреждания. Днес, в XXI век все още си говорим за тротоари и плочки, говорим за саниране. Градът има нужда от нови перспективи, ново стратегическо управление, нова стратегическа визия, икономически перспективи – да възвърнем самочувствието, духа и увереността на хората”.

Милен Михов – ВМРО

„Да те изберат великотърновци – хора с високи стандарти в политиката, културата, честността, е голямо признание. Да бъдеш кмет на столицата на всички българи, е нещо много важно. Аз имам волята, желанието, уменията, познанията да управлявам и силен екип, който стои зад мен”.

Калоян Янков – "Демократична България"

„Първото нещо, от което градът има нужда, е нова енергия, нова визия, смело управление, което да отключи потенциала на града, защото той в момента не се използва. Смятам, че Велико Търново има голямо бъдеще при добро управление”.