Две седмици преди местния вот в рубриката „Роден край” главни герои са част от основните кандидати за кмет на Свиленград – Милко Калайджиев (ДПС), Стамо Димитров (БСП), Анастас Карчев (ГЕРБ) и досегашния кмет Георги Манолов, който управлява града близо 15 години.

Само на 3 км от Свиленград се намира гръцката граница, а на 15 км е турската граница. Градът е познат като българския Лас Вегас –  това е третият град в света с най-много казина. Хазартът е двигател на икономиката в Свиленград.

Снимка: btvnovinite.bg

За последните четири изборни кампании нищо не се е променило. Близо 15 години градът се е управлявал от Георги Манолов, винаги независим кандидат, които е подкрепян от различни партии. Тази година няма да участва в местните избори – дава път на младите.

Снимка: btvnovinite.bg

Кандидат да наследи Манолов като кмет е известният като поп фолк изпълнител Милко Калайджиев. Той е подкрепен от ДПС. Роден е в Свиленград, баща на 3 деца.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че бетонът и задръстванията в града не му харесват – обича природата.  

„Аз съм между хората и чувам техните болки. Направил съм над 200 песни, има и такива, от които се срамувам”, каза певецът и добави, че „Елате пиленца при батко” е успешна и тотален хит.

Снимка: btvnovinite.bg

Стамо Димитров е кандидатът на БСП, роден е в Бургас, а в Свиленград е зет. От години се занимава с инвестиции на капиталовите пазари. Баща е на три деца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Капиталовите пазари и хазартът нямат нищо общо. Губил съм 7 цифрена сума, тогава бях млад и гледах по друг начин на живота. След кризата човек се научава. Определям себе си като богат и успял човек”, заяви Димитров и допълни че общината трябва да развива не само частта с казината, но целия град.

Снимка: btvnovinite.bg

Арх. Анастас Карчев е издигнат от ГЕРБ. От осем години работи в администрацията на Свиленград, а от три е главен архитект. Вълнува се от паметниците на културата, участвал е в реставрацията на стария мост над Марица, който е на над 450 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако стана кмет съм готов да устоя на силните икономически интереси. Като главен архитект съм бил подлаган на подобен тип интереси – всеки инвеститор иска да направи възможно по-голяма сграда. Не се чувствам наследник на никого, за мен всеки човек е различен”, заяви Карчев.