Общо 60 души са задържани за купуване на гласове на местните избори. Данните са на МВР. Това е с 15 по-малко от 2015 година.

От силовото ведомство отчитат и спад в подадените сигнали за изборна търговия. Тази година те са били 1644, а през 2015-а - 2528.

Спад и в образуваните досъдебни производства. Преди 4 години те са били с 69 повече.

Вече е налице и първата ефективна присъда за търговия с вота.

На 5 месеца затвор е осъден мъж от Сливен.

Дни преди изборите Светлин и жена му Янка от Сливен са сред първите задържани за изборна търговия. Според прокуратурата двамата договаряли по 30 лева на глас.

“В извършителя бяха намерени списък с 30 и няколко човека с личните им карти. При снети обяснения се доказа, че е предлагал имотна облага на няколко лица от този списък, за да гласуват на изборите за Йордан Лечков за кмет на общината и те го потвърдиха”, заяви Васил Драганов, наблюдаващ прокурор.

На първия тур на изборите Лечков получи 2 130 гласа и остана трети с едва 5% от общия вот. Отрича да е замесен в случая.

„Нито ги познавам тези хора, нито се занимавам с такива неща, то по гласовете е видно. Някой може да им е дал 50 лева или 30 лева да го кажат това нещо”, заяви Йoрдан Лечков.

Съпругата на Светлин получава условна присъда. Двамата имат четири деца и живеят в крайна бедност.

В плевенско имаше няколко шумни акции. За няколко часа беше задържан и бившият кмет на Славяново, кандидат и на тези избори.

„В мене имах мои лични 300 лева. Едното момче имаше 60 стотинки, другото - 5 лева, третият - 100 лева. И аз им казах - с тези пари ли ще купуваме гласове, как ще стане? След приключване на изборите ни освободиха”, обясни Христо Таренгов - бивш кмет на Славяново.

Часове преди втория тур петима бяха арестувани в най-голямото плевенско село - Буковлък. Те все още са зад решетките, а близките им отказват коментар.

За това село ви разказахме още преди 5 години в bTV Репортерите. На парламентарните избори през 2014-та година сред кандидатите за депутати от ДПС беше Методи Петков от Буковлък. По това време - подсъдим заедно с бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов за вземане на подкуп. А сега вече и с присъда - 4 години затвор за изнудване, принуда и побой, но по друг случай. 

Оказва се, че докато е в затвора, 20-годишният му син Васил е станал общински съветник в Плевен от ДПС.

Не успяхме да го открием нито в дома му в Буковлък, нито по телефона.