Необичайни избори – така самите жители на Несебър определиха днешния вот. Причината е, че общо шестима кандидати за местната власт бяха задържани след като бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове.

По-късно единият беше освободен, но в ареста остават досегашния кмет и кандидат за четвърти мандат – Николай Димитров, кандидат за кмет на Свети Влас и четирима кандидати за общински съветници.

Арестите бяха придружени с жалби и сигнали за купуване на гласове, говори се за 200 лева за кандидат за общински съветник и 200 лева за кандидат за кмет.

Жалбите и сигналите са подадени на спешния телефон 112, при проверките не са задържани конкретни извършители.

Всичко това доведе до по-висока избирателна активност. Опашки в Несебър и съседните села имаше още преди отварянето на секциите. Към 17 ч. са гласували 63% от избирателите в общината.

От Созопол и Приморско дойдоха сигнали за много допълнително записани да гласуват по настоящ адрес – част от тях сезонни работници.

В някои от созополските села допълнително са гласували толкова външни хора, колкото и постоянните жители. Във всички морски общини избирателната активност е висока – към 17 ч. тя е 60%, за сравнение в Бургас тя е 34%.