Съмнения за опорочаване тайната на вота в две училища в Тетевенско. 

Оказва се, че по време на целия изборен ден камерите в секциите там са работили и са записвали гласуването на избирателите.

Снимка: bTV

В една от секции в село Глогово е имало през цялото време работеща видео камера. Тя е записвала кой влиза и кой излиза да гласува. Записите от своя страна са отивали в кабинета на директора, който към този момент е отсъствал от страната.

Камерата  е заснемала гърба на избирателите, които влизат и не е могла да заснеме техния вот зад пердетата. Така или иначе обаче съмненията тук у хората остават, в резултат на което е имало и подадени жалби.

На 28 октомври двете секции в Глогово отварят нормално. Но - директорката е в чужбина, а само от нейния кабинет се включват и изключват камерите. Така всичките 16 камери остават да работят.

Снимка: bTV

Работили са камерите, защото от ОИК никой не ни е предупредил, че трябва да бъдат изключени”, обяснява Иглика Милчева, директор на училището в село Глогово. Имало ли е пречка да си влезе в кабинета и да гледа? "Няма, но аз не съм била тук".

Милчева показва и къде е било записващото устройство.

Камери е имало и в училището по дърворезба в Тетевен. Там обаче твърдят, че са обезопасили всичко.

Снимка: bTV

„Камерата няма как да е записвала, защото е поставено хартиено тиксо и нищо не се вижда от тая стая”, обясни Златина Каталиева, директор на училището по дърворезба в Тетевен.

Жалбоподатели са от една от политическите сили, които не отиват на балотаж. Според тях - нарушения има и те са сезирали властите.

Жалба има и в Общинската избирателна комисия. Установено е, че камерата работи, но не се вижда вотът на избирателя. Вижда се гърбът на човека, нищо друго”, обясни Таня Маринова, зам.-председател на ОИК – Тетевен.

Комисията е сезирала на свой ред полицията, която е иззела всички доказателства. Вече има образувано и досъдебно производство. А ЦИК е категорична - камерите по секциите не трябва да работят.

Днес е неучебен ден в Глогово, както и в цялата страна заради Деня на будителите. Изборите са след два дни. А камерите в това училище няма да работят.