Ще има опити за компрометиране на изборния процес преди втория тур на местните избори в София. Това обяви на пресконференция на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Имаме данни за по-сериозни предстоящи опити за компрометиране на изборния процес на втори тур. Ще има опит да бъде представен като подменен, купен, особено в София. Конкретно тук, в София. Това е категорично скверна политическа технология и ми напомня на нещо, случило се преди 5-6 години около Костинброд”, коментира той.

Точно преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. полиция и прокурори нахлуха в печатащата бюлетини печатница „Мултипринт”, като първоначално тиражираната информация беше, че е бил пресечен мащабен опит за подмяна на вота в полза на ГЕРБ.

В крайна сметка престъпление в съда не беше доказано. От партията на Бойко Борисов и до момента твърдят, че скандалът им е попречил да си осигурят мнозинство в 42-рото Народно събрание.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Дончев днес не каза какви точно „предстоящи опити” визира, като подчерта, че има „информация” по темата. Той призова всички граждани да подават сигнали до властите, ако разберат за опити за манипулация на изборния процес.

От ГЕРБ отговориха на кандидат-кмета Мая Манолова и на подкрепилата я БСП, които насочиха вниманието на медиите към секции в София с голям брой гласуващи роми, където Йорданка Фандъкова има огромна преднина. „Във всички т.нар секции в ромските квартали Йорданка Фандъкова има 6484 гласа. Вие представяте ли си, че тези гласове могат да обърнат резултата в София?”, запита областният координатор на ГЕРБ в столицата и шеф на предизборния щаб Цветомир Паунов.

Той отбеляза и че във „Факултета” партията е имала силен резултат, защото директорката на училището в квартала е в листите им за общински съветник и има голям авторитет.

Данни, цифри, коментари

Паунов направи подробна разбивка на представянето на ГЕРБ в сравнение с вотовете през 2011 г. и 2015 г. От представените данни стана ясно, че партията печели повече общини на първи тур, но сред тях са по-малко областни градове.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

По отношение на общинските съветници, по думите му, съотношението в рамките на страната е 2:1 в полза на ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група Даниела Дариткова отбеляза и че политическата сила повишава броя на съветниците си в смесените региони, а „в много населени места ГЕРБ е единственият опонент на ДПС”.

„ГЕРБ се структурира като алтернатива на всички останали партии. Ние сме партията, която обединява всички български граждани – независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност”, подчерта тя.

В подобна посока беше и изказването на старозагорския кмет Живко Тодоров, като обаче той постави акцента другаде – че ГЕРБ се подкрепя от всички възрастови групи, включително хората в пенсионна възраст и младите.

„Да се опитваш да превърнеш местните избори в парламентарни и в същото време комплексният анализ да показва, че си по-скоро трета политическа сила, е огромен гаф”, коментира по адрес на БСП Томислав Дончев.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Според него виждаме „политически джендъризъм” в опозицията – кандидати да се „крият” и „пребоядисват” зад комисии и инициативни комитети с една цел: „Ако кандидатът победи – отбелязваме победа; ако кандидатът загуби – не е ясно кой губи”.