bTV разкри схема за купуване на гласове в Лом. Във вторник бе получен сигнал, че в ломския квартал "Младеново" се организира манипулиране на вота в неделя.

Мъжът, подал информацията, разказа, че и преди е подавал сигнали и винаги е имало заплахи срещу него, въпреки че е скрил лицето си. Той обаче не се отказва, защото това е негово "призвание" и смята, че така може да бъде полезен на обществото. Подозира, че и този път ще има заплахи и посегателство срещу него.

Снимка: btvnovinite.bg

Екип на bTV влезе в квартала под прикритие и потърси лидерите на махалата. Свързват ни с водач на листата за общински съветници на Съюза на свободните демократи. Досега е бил три пъти член на местния парламент в Лом. Предлага да съдейства за избирането на общински съветник, за който нашето подставено лице търси подкрепа.

Предлагат ни се гласове по 60 лева бройката. На следващия ден мъжът описва модела, по който ще се организира вота в квартала.

Неформалният лидер в "Младеново" посочва и начин, по който ще се отблагодари, ако финансираме влизането му общинския съвет. Описва схема за печелене на обществени поръчки.

Снимка: btvnovinite.bg

В деня за размисъл нашият герой ни обещава, че ще ни предостави списъци с имена и ЕГН-та на потенциалните гласоподаватели. Плащаме за тази гаранция. Демонстрира и влиянието си сред местните.

За да задейства схемата, мъжът иска 60 000 лева. Отказваме под предлог, че пари ще се дадат при реален резултат.

„Ти отговаряш за парите, ама аз отивам в затвора, защото аз ги купувам гласовете, ти не купуваш гласовете. Мен ме познава полицията и знае, че аз правя избори, Митко Кънчев прави избори в Лом и Митко Кънчев е шефът на циганите”, каза мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg

В изборния ден срещаме Митко Кънчев, но този път с микрофон и без прикритие. Твърди, че не се занимава с изборна търговия, но загрижено коментира, че се продават гласове.

Сигнализирахме органите на реда още през седмицата. Оказва се обаче, че Митко Кънчев е с имунитет и ръцете на органите на реда са с вързани ръце.