И днес камиони с бюлетини тръгват към областните градове на страната за местния вот следващата неделя.

Снимка: btvnovinite.bg

В четвъртък – 17 октомври, бяха изпратени първите изборни книжа до пет областни града.

Днес тръгват към още пет областни града – Перник, Кюстендил, Враца, Монтана и Видин. Камионите се охраняват от жандармерията.

Снимка: БГНЕС

Крайният срок за доставяне на всички бюлетини в страната е 24 октомври.

За тези избори заявката е за отпечатване на над 17,250  млн. бюлетини като цената е около 6 млн. лв. с ДДС.  

Нито една социологическа агенция не може да прогнозира 100 процента избирателна активност, но Изборният кодекс отдавна го е направил.

„Взети са предвид и 10-те процента увеличение на бюлетините, тъй като би трябвало да има един резерв от бюлетини в случай, че избирателите гласуват на 100 процента”, казва говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Освен заради някои населени места, в които гласуват до последния избирател, резервът е наложителен заради различния брой на гласоподавателите спрямо предходните местни избори.

„Този резерв се съхранява в общинските администрации, там където това е предвидено и в самата областната администрация се съхранява резерва”, обяснява говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Допълнителните бюлетини се складират в помещения, които са държавна или общинска собственост, за да се предотврати повторение на аферата Костинброд.

През 2013-та 400 хил. над разрешените бюлетини бяха отпечатани и съхранявани в частна печатница, от която да бъдат разпределени към 7 града и да манипулират резултатите от парламентарните избори.

„Разказването на изборите в контекста на аферата е нещо, от което никой не печели, но много вероятно е да се повтори като лексика и като опити на центрове за политически технологии да се повлияе на общественото мнение, казва политологът Страхил Делийски.

Независимо че съмненията за манипулации останаха недоказани, след Костинбродската афера Изборният кодекс беше променен, а БНБ задължена сама да отпечатва бюлетините за всички избори. И ако ползва частни печатници като подизпълнители, да ги посочи предварително.