С приближаването на края на изборния ден първите анализи за това как протича местният вот в студиото на bTV направиха социологът Кольо Колев и политолозите Евгений Дайнов и Стойчо Стойчев.

Според тримата анализатори кампанията за местните избори не е била „мръсна”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кампанията не беше подла като тази за евроизборите, но имаше много грозна медийна атака срещу един от кандидатите”, заяви Евгений Дайнов.

„Никога подобен тип негативни кампании не са довели до нещо добро. Чест прави на основните играчи на политическата сцена се придържат към добрия тон”, смята Стойчо Стойчев, който определя „скандалното поведение като стратегия на малките играчи”.

Снимка: btvnovinite.bg

На друго мнение обаче е социологът Кольо Колев, който не вижда нищо лошо в по-острата кампания.

„Кампанията не бе мръсна, но едновременно с това бе беззъба и непрофесионална”, смята Колев.

Снимка: btvnovinite.bg

По-острата кампания е „полезна, когато се вадят обществените кирливи ризи, а не се влиза в хорските легла”, заяви социологът.

Слабата кампания води до концентриране на вниманието към „това, което виждаме днес – купуването на гласове”, категоричен е Колев.

Друг ефект от това е слабата изборна активност, на която ставаме свидетели, а тя не е по-голяма от тази на предишните избори, смята социологът.

Изборът на кмет продължава да е изключително важен за българите, особено в малките населени места, отбелязва Дайнов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него е изключително важно, че в малките населени места се появяват нови теми като опазването на природата.

„Преди 10 години хората искаха да им върнат заводите, а сега се интересуват от състоянието на околната среда”, обобщи наблюденията си Дайнов.

Според него негативни явления като продаването на гласове ще отмрат заради появата на нови хора в политиката и при наличието на правов ред.

Снимка: btvnovinite.bg

Наистина се появяват нови хора с нови ценности в политиката, но също така не липсват стари и забравени от системата, които са готови да продадат своя глас, контрира Колев, и отбеляза, че трябва да се наказва строго търговията с гласове, за да се изкорени.

Според Стойчо Стойчев самият изборен процес е достатъчно прозрачен, а зависимостите и уговарянето на гласуването се случват преди изборния ден.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!