Избирателната активност едва ли ще се повиши в неделя на втория тур на местните избори, когато в две трети от областните центрове ще решават на балотаж кой ще е кмет. Това коментираха политологът Петър Чолаков и социологът Стефан Георгиев в студиото на „Тази сутрин”.

Според Чолаков повечето хора, особено в столицата, ще решат, че битката е предрешена и няма да излязат да дадат своя глас.

В София предстои дамски балотаж между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова.

Политологът коментира и че има пропукване на хегемонията на ГЕРБ, но без основната опозиционна сила БСП  да успява да надделее решително в тази битка.

Според Стефан Георгиев пък областният победител е ГЕРБ, но картината в страната е много шарена, понеже в някои общински центрове управляващата партия е на трето място.

Той обясни, че на втори тур ще се наблюдава конфигурацията статукво – промяна.

Чолаков пък изтъкна, че българският избирател не е толкова критичен към прегрешенията на политиците и вероятно това е и бъдещето – политици да печелят избори от затвора, като визира победата на кандидат-кмета от Несебър, който спечели убедително в морската община с близо 60% подкрепа, докато беше в ареста. 

Вижте още във видеото.