На корейски "бомсори" означава пролетен звук. Едва ли има по-красив знак в  преддверието на най-зеления сезон, когато зад тези две думи, изпълнени с музика, аромат на нежни цветя, светлина и свежест, стои човек, който напълно отговаря на името си...

Цигуларката Бомсори Ким е пролетната изненада на Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров – на 30 март в зала „България“. За сравнително крехката си кариера, тя е печелила най-престижните световни конкурси, работила е с най-големите оркестри и с най-добрите диригенти. Наричат я динамична, вълнуваща, виртуозна и със собствен почерк.

Отвъд суперлативите и сцената, тя е фина млада жена, с красива усмивка и полет на мисълта, който обаче не остава в облаците. Говори с мъдростта на своите 30+ години – наситени от допира до различни култури и големи личности, запазили уважението на един развиващ се със замах фактор в класическата музика от съвсем близкото бъдеще.

Бомсори Ким – за работата й със Софийската филхармония и Найден Тодоров, и репертоара на първия й концерт у нас, за амбицията, съвършенството, успеха и тай чи. И още: Вярва ли в силата на името си. Защо „взима“ Бетховен вместо енергийна напитка. Имаше ли повратен момент, в който си казахте „Добра съм, влизам в битката!“

Разкажете за името си – откъде идва и какво означава...

- Това е едно чисто корейско име. ‘Бом‘ означава пролет, ‘сори‘ означава звук. Така че името ми означава звукът на пролетта.

Вярвате ли в силата на името си?

- Много интересен въпрос. Да, мисля, че вярвам. Името ми е дадено от моя дядо, който е вярвал, че неговата внучка ще бъде извор на добра енергия, ще носи духа на пролетта и на свежестта, както и духа на надеждата. Тъй като аз съм родена през зимата (Бомсори Ким е родена на 13 декември 1989 година – бел. а.).

Няма да питам кой е любимият Ви сезон...

- (Смее се с глас – бел. а.).

Като малка са Ви будели с Бетховен и Моцарт. Сега с каква музика се събуждате?

- Сега се будя със звука на моя телефон (Смее се – бел. а.).

Снимка: Даниел Димитров

 

Но, ако говорим сериозно, мисля че симфониите на Бетховен все още са в състояние да ме събудят. Когато имам нужда от енергия, слушам точно тази музика вместо енергийна напитка.

А какво може да събуди Вашето въображение, Вашия дух?

- (Замисля се – бел. а.)  Музицирането и създаването на музика винаги е в състояние да ме развълнува, както и споделянето на музиката с всички останали. След концерт и след живо изпълнение винаги се чувствам по-развълнувана и още по-жива

До този момент бяхте ли свирила под палката на действащ министър на културата?

- Никога! Бях шокирана, когато разбрах кой ще диригентът на този концерт. Освен това, никога преди това не съм се срещала с маестро Тодоров.

Кой е най-странният диригент, с когото сте работила?

- Всички диригенти са странни (Смее се – бел. а.).

В София представяте Концерт за цигулка на най-добрия датски композитор Карл Нилсен. Неговите творби обаче не са много популярни в България. Как подбирате музиката, когато я представяте пред непозната публика?

- Това невинаги е мое решение, но този път съм много щастлива, че ще свиря музиката на този много специален за мен композитор. И много се радвам, че маестро Тодоров прие моето предложение, както и целият оркестър. Защото това не е едно обикновено произведение, което те свирят по принцип и познават. Така че това е предизвикателство – и за оркестъра, както и за маестрото.

Снимка: Даниел Димитров

Искам да свиря това парче колкото се може по-често, защото то определено заслужава повече внимание. Защото по един много компактен начин показва гениалността на този композитор и неговите творчески способности.

Това ли е музиката/произведението, което Ви представя по възможно най-добрия начин като музикант?

- Ха! Труден въпрос... Твърде трудна за изпълнение е тази музика. Със сигурност, не е най-доброто, което може да ме представи. Но аз вярвам в тази музика, в гениалността на композицията и за това, че тя е изпълнена с хумор и настроение. Това, от своя страна, ще донесе много положителна енергия на публиката. Освен всичко друго, искам да представя нещо непознато на публиката...

Използвате думата хумор...

- Да, защото това произведение е пълно с изненади...

Имаше ли повратен момент, в който си казахте „Добра съм, влизам в битката!“?

- (Смее се – бел. а.) Нее, точно такъв момент нямаше. Никога не съм мислила за себе си по този начин. Е просто имах невероятният късмет и голямото щастие да участвам в различни конкурси. За шест години се явих на единадесет конкурса и това беше много полезен интензивен състезателен период.

Снимка: Даниел Димитров

Сега, когато всичко това е зад гърба ми, нещата стават още по-сложни. Защото цялото това натрупване на опит и на щастие аз мога да го пренеса в залата. Винаги се радвам, когато мога да свиря с нов оркестър, да изпълнявам ново произведение и да се срещам с различни култури, на различни прекрасни места. Фантастично е.

Амбицията за успех важна ли е за самия успех?

- Не, мисля че това е грешна посока. Тогава рискуваш да се окажеш в позиция, в която да усещаш, че все едно си спрял да се развиваш. По-важна е амбицията да станеш добър музикант, добър изпълнител. В това има много повече смисъл от амбицията да успееш.

Съвършенството преследва ли се или артистът го носи у себе си?

- Съвършенството е нещо много трудно постижимо. Особено при цигулката, която е ужасно труден инструмент. Никога не можеш да бъдеш перфектен... Определено, мога да кажа за себе си, че никога не съм била перфектна като изпълнител.

Снимка: Даниел Димитров

Но всеки от нас търси този перфектен момент в концерта. Важно е да постигнеш съвършенство в изпълнението така, че да чувстваш единението с оркестъра и с публиката. Не да бъдете еднакви, а да носите едно и също чувство, да дишате еднакво, да споделяте една и също атмосфера. Да усещате едновременно този велик момент, в който участвате...

Бихте ли се върнала у нас за нов концерт – например, с пианиста Рафал Блехач?

- С удоволствие! И по възможност, повече от един път. Това за мен е едно много ценно и специално сътрудничество. Защото той е голямо вдъхновение и изключителен артист. И, както често казвам на моите близки и приятели, това е човек, който е извън нашето време.

Остава ли Ви време за тай чи?

- О! Откъде знаете? Започнах да се занимавам с тай чи по време на пандемията. Но сега покрай този безумно интензивен концертен живот, почти не ми остава време за това. Честно казано, мързи ме да го правя... (Смее се – бел. а.).

Как бихте продължила изречението „Аз съм човек, който обича...“?

- Аз съм човек, който обича... (Замисля се – бел. а.) Не знам. Обичам твърде много неща. Най-много обичам музиката, след нея – цигулката. Тя е моята абсолютна любов. Обичам да правя музика с хората. Обичам да общувам с музиканти, както и с публиката.  Аз съм човек, който обича България.