Спад в цените на платената любов отбелязва бизнес изданието "Икономист" и коментира кои са факторите, които влияят върху това. Оказва се, че от значение са географски, физически, дори миграционни характеристики.

"Икономист" анализира 190 000 профили на проституиращи жени в уеб сайтове, където потребителите могат да публикуват коментари. Данните обхващат 84 града в 12 държави. Най-голям е броят на "работещи" в Америка, а останалите са в големите градове на богатите страни. Според анализа, цената на един час секс е отбелязал относително постоянен спад през последните години. През 2006 г. средната цена била около 340 долара. До 2014 г. тя е спаднала до около 260 долара.

Физика и капацитет

Жените, които отговарят най-точно на стереотипната красота - слаба, с дълга руса коса и пълни гърди, печелят най-много. Тези, които предоставят специализирани услуги също получават премия. Местоположението също е от значение. Проститутките в Сан Франциско, където стандартът на живот е по-висок, таксуват по-скъпо от тези в по-евтини градове като Прага.

Кризата

Спадът в цените може да се дължи отчасти на финансовата криза - 2007-2008. Дори и места, които са избегнали най-лошите последици, като Лондон, са били засегнати. В градове като Кливлънд, Охайо, където безработицата достигна 12.5% през 2010 г., цените са се сринали.

Миграция

Миграцията е още една причина, понижаваща цените. В големите богати градове като Лондон, които привличат непрекъснат поток на бедни мигранти, цените спадат. На места като Норвегия, където по-рано местните проститутки се опитаха да направят всички такси едни и същи, нарастващият брой на проституиращи мигранти правят така, че неофициалните цени по-трудно да се поддържат. Увеличаването на хората, които продават секс онлайн, където е по-лесно да бъдат анонимни, вероятно е подсилено с местното предлагане.

Социален статус

В същото време по-широки социални промени могат да намалят търсенето. Еднократен и прелюбодеен секс е по-лесно да се намери днес, отколкото в миналото. Предбрачният секс е по-приемлив и разводът е по-лесен, което означава по-малко разочаровани ергени и женени мъже да се обръщат към проститутки.