Вкусът на шампанското зависи от формата на чашата, в която се поднася, и е по-приятен, когато се сервира във високи и тесни чаши, предаде БТА, цитирайки в-к "Дейли телеграф". Изводът е резултат от френско проучване.
Пенливото вино дава приятното "гъделичкащо" усещане, когато е поднесено във висока и тясна чаша, което липсва, когато се сервира в широка и плитка чаша. Причината са високите нива на въглеродния диоксид, които се отделят от мехурчетата и се събират в горната част на чашата.
В изследването си специалисти от университета на Реймс - столицата на шампанското, са използвали усъвършенствана технология за газов анализ, за да проверят ефекта от наливането на пенливото вино в различните видове чаши.
Изследователите обясняват, че въглеродният диоксид дразни сензорните нервни окончания в носа, в резултат на което се получава познатото приятно гъделичкане при пиенето на шампанско.