Във Варна показаха ароматна и вкусна изложба на шоколадови произведения на изкуството. Изложени са осем фигури, като изработването им е отнело близо месец и е бил нужен близо тон италиански шоколад.
Най-голямата скулптура е на гръцката богиня Афродита, висока над метър. За направата ѝ са използвани 110 кг шоколад.
Сред експонатите може да се види и реплика на Венера Милоска.
Подготвянето на изложбата се оказало по-трудно от очакването, защото шоколадът е прекалено взискателен – значение имат температурата, влажността. Освен това е тежък материал, обясни организаторът Галин Желязков.
Засега не се предвижда скулптурите да бъдат изядени. Те ще обиколят и други градове.
„Можем да ги запазим изключително дълго време. По принцип шоколадът може от 15 до 20 години да бъде ядлив, ако се съхранява правилно при 20 – 21 градуса и определена влажност на въздуха“, каза Желязков.
Организаторите предвиждат през следващата година във Варна врати да отвори и Музей на шоколада.