Американското министерство на правосъдието започна криминално разследване срещу концерна "Фолксваген", след като в автомобили на производителя бе открит софтуер, позволяващ да се заобиколят строгите екологични норми в САЩ, информира БТА.

В коли на "Фолксваген" e намерено устройство, което ограничава работата на системите за пречистване, карайки ги да работят с пълна мощност само при проверка на съответствието с изискванията за опазване на околната среда.

В резултат правителството на САЩ задължи концерна да изтегли 482 000 леки автомобила с марката "Фолксваген" и "Ауди", продадени между 2009-2015 г.

Измамата е била открита при дизеловите модели "Ауди А3" и "Фолксваген Джета", "Бийтъл", "Голф" и "Пасат".

В най-лошия случай германската компания е застрашена от глоба до 18 млрд. долара.

След разкритията за измами пазарната капитализация на "Фолксваген" се срина с 15 млрд. евро, предаде Асошиейтед прес. Преференциалните акции на компанията на борсата във Франкфурт поевтиняха с цели 20% до 130,3 евро за акция, а обикновените - с 18,7% до 131,15 евро за акция. 

Германското правителство нареди "задълбочени проверки" на всички дизелови модели на "Фолксваген" от независими експерти, съобщи за в. "Билд" министърът на транспорта Александър Добринт, цитиран от Франс прес.

Германският автомобилостроителен концерн обяви, че спира от продажба в САЩ до ново нареждане 4-цилиндровите дизелови модели от марките "Фолксваген" и "Ауди".