Честит юбилей на TRACKTOP-а и всички негови верни почитатели! Подобно на виртуалното парти за 40-ия му рожден ден, и днес ще духаме свещичките (този път без Уинона Райдър!) на фона на готини песни от последните 5-6-7-8 дни. Приятно слушане (конфети)...

Big Black Delta – Side Of The Road 

Бившият фронтмен на Mellowdrone Джонатан Бейтс е прекарал последните няколко години в избиване на изперкало и фантасмагорично електро под името Big Black Delta, като преди това неговият саунд се навеждаше към синт романтика на Depeche Mode.

Звукът му от първия сингъл към предстоящия едноименен албум (излиза на 30 април) на музиканта се връща с измамно нюансиран техно-поп химн, с електронни текстури оцветяващи атмосферата с тревожно-завързана еуфория.

"Won't turn away / Won't feel a thing / On the side of the road, baby", твърди той в припева, предавайки пълзящото изтръпване, което противоречи на нагарчащата мелодия. - Е.М.

YOUNG GALAXY – Pretty Boy (Peaking Lights Remix) 

Young Galaxy парчето "Pretty Boy", песен от предстоящия им албум Ultramarine, е ние-срещу -света химн, с линии като "When we were lost we found each other" и " We were each other's only family " и идва в един New Order електро-поп стил, който напомня трагедията и триумфа. Оригиналната версия постига всичко това и да го дърпа на красивата страна на нещата, но пенливият ремикс на Peaking Lights издига песента на друг полет, придавайки на трака балеарски нюх. - Е.М.

James Blake - Digital Lion 

Добре дошли в света на Джеймс Блейк, когото, ако не познавате, ще заобичате! Младият (24) британски продуцент е от симпатичната част на дъбстеп човечеството - от онези екземпляри, които не трещят със счупени тенекии върху трудно различими мелодии (сори, Skrillex), а вместо това градят стъклено-огледални кули, които пречупват и попиват лазерни и слънчеви лъчи, проектирайки или отразявайки дъги от цветни емоции.

Музиката на Джеймс Блейк е "облаци", като не е задължително облаците да са дъждовни. Става въпрос по-скоро за онези облаци, които първо приличат на чудовище, после на сърце, после стават животинче, след което се превръщат в кораб и накрая се разтварят в синьото небе. Тези облаци са много увлекателни. Гледаш и нямаш търпение да видиш в какво ще се превърнат преди да умрат. Също като музиката на Джеймс Блейк – слушаш и нямаш търпение да чуеш какво ще се случи преди края.

"Digital Lion" е поредното ново парче, с което Блейк зарадва феновете си през последните седмици (след представянето на Retrograde и Voyeur (Dub)). Песните влизат в предстоящия нов албум на продуцента – "Overgrown", който трябва да излезе през април.

Новите парчета на Блейк са по-многозвучни и по-... електронно от любимите ми негови песни, в които участва предимно/само супермагнетичният му глас (A Case Of You, Measurements, Limit To Your Love, Retrograde др.). Това обаче не е проблем – гласът и сега си присъства, а многопластовата електроника, както винаги, деликатно го заобикаля. Трудно се излиза от света на Джеймс Блейк... – Е.И.

Conner Youngblood – Vegas 

Обикновено не се опитвам да си обяснявам асоциациите, които ме връхлитат, когато слушам нова песен. Но откъде и защо, докато слушах "Vegas", се сетих за "Моите боровинкови нощи" (My Blueberry Nights) и Елизабет (Нора Джоунс) и Лесли (Натали Портман) в лъскавия шевролет със сваления покрив, пътуващи към умиращия баща на втората?!? Чак сега осъзнавам, че героините във филма пътуваха към Лас Вегас... Явно този град звучи до някаква степен еднакво за всички, дори и за тези (от нас), които не са го посещавали. Звучи като изкуствено осветление, като много изгреви и малко залези, като вечен купон, но на амортизирана кабаретна танцьорка – някак и изморено, и на моменти мудно.

Такава е и песента на Конър Йангблад (Conner Youngblood). Няма да намерите много информация за господина от Далас, но затова пък музиката му е достъпна за безплатно слушане и сваляне в Soundcloud и Mediafire.

Предупреждавам ви, че светът на Конър е като светът на Джеймс Блейк – няма да усетите, че сте потънали в облаците. Чуйте Sketches Pt. 1 и Pt.2 в Soundcloud и споделете дали съм била права за потъването =) – Е.И.