Целеустременост, постоянство и отдаденост. Това са трите най-важни качества, които трябва да притежава добрият планински колоездач. За да бъдеш първи обаче, там, където всеки камък е препятствие, е нужна и доза безразсъдство.

Александър Алексиев печели първото си велосъстезание едва 13-годишен. Състезава се наравно с мъжете, а не с децата. Още тогава става ясно, че това момче сякаш е родено на колело. Първи баща му го запалва по спорта. Той също бил състезател. След това го надъхва и брат му.

През първите години Алекс се занимава с шосейно колоездене, като няколко години е в клуб в чужбина. От една година обаче се занимава с планинско колоездене, състезава се и за родния клуб "Велораптор".

"Като бях по-малък винаги съм искал просто да бъда на стълбичката, но в момента ме вълнува само първото място. ", казва Александър.

На пръв поглед велосипедът му изглежда като всички останали, но това не е точно така. Най-важното за едно професионално колело е то да бъде леко. Велосипедът на Александър тежи 11 кг. Рамката му е изцяло карбонова, някои от елементите - също, а това оскъпява колелото. Педалите са със закопчаващ се механизъм за обувките, които се наричат шпайкове - така, когато кара, състезателят използва не само бутане, но и дърпане.

За да успее един състезател да си позволи всичко това, обаче, има нужда от спонсорство.

Снимка: bTV

Повече от 24 години Калин Русев се занимава с планинско колоездене. А преди три години създава клуб "Велораптор". Като председател на клуба, негова е отговорността да помага на всички млади състезатели. За съжаление, обаче, основната помощ - тази от държавата, липсва.

"Отнеха лиценза на Български колоездачен съюз, който е в ликвидация, фалит и същевременно се учредява нова федерация, която още няма лиценз. И ние сме в една дупка от около 6 месеца, в която, без да има федерация, може да караме със старите лицензи. Ние се опитваме на база международни успехи да ни забележат от министерството и да има някакви пари за нашия спорт за подготовка", казва Калин.

Състезателите от клуб "Велораптор" са едни от най-добрите в България. Емил Стойнев, Борислав Иванов и Алекс Иванов са само част от имената, които носят непрекъснати международни успехи. Самият Алекс Алексиев е неколкократен шампион на България, носител е и на няколко титли от Франция, Мароко, Румъния и др. Като най-голямо свое постижение обаче определя обиколка на България в етап от град Елена до родния му град Мъглиж, където целият град го приветства.

"От 200 човека аз да стана първи в моя роден град – уникално, адреналинът беше огромен. Цялото градче беше в центъра и ме очакваха, избухнаха доста като ме видяха.", разказва Алекс.

А тази година 26-годишният велосипедист печели за трети път стокилометровата обиколка на Витоша с рекордно време - 3 часа и 55 минути.

В момента Калин и Александър се готвят за няколко състезания - европейско в Бърно, Чехия и маратон в Карпатите, Румъния, но най-силно представяне очакват на световното през есента.