Много хора перат дрехите си постоянно – по навик или защото не виждат друг начин да ги почистят. Често обаче това не е необходимо, особено за връхно облекло. С идеята, че в определени случаи дрехите се нуждаят единствено от добро проветряване, дизайнерка от Великобритания е създала специална закачалка точно с тази цел.

Закачалката Bye Bye Laundry едва ли е подходяща за дрехи, които се замърсяват бързо от постоянния контакт с кожата, като бельо например. Тя обаче е идеалното решение за връхни дрехи, които не е необходимо да бъдат изпирани постоянно, а само да бъдат проветрени, ако са пропити с цигарен дим.

Специалната закачалка се състои от скоба, която може да се огъва в различни форми в зависимост от дрехите, които ще бъдат поставени върху нея. Скобата е прикрепена към дървена основа, поддържаща малка стъклена камера. Във вътрешността й са поставени топчета активен въглен, обработен с кислород. Те действат като мощен абсорбатор за миризмите от закачените на скобата дрехи. Дизайнът позволява активният въглен да се
подменя, когато е необходимо.

Закачалката Bye Bye Laundry може да се поставя на различни места – върху дръжки на врати, столове и прозорци. Освен функционално, приспособлението е и екологично – пести вода и енергия.

Bye Bye Laundry by Lisa Marie Bengtsson from Dezeen on Vimeo.