Учени от Швейцария са създали микрочип, който се имплантира под кожата и функционира като безжична система за ранно предупреждение за инфаркт.

Приспособлението с дължина 1,4 сантиметра постоянно проверява до пет различни вещества в кръвта и изпраща резултатите до компютъра на специалист.

Миниатюрната лаборатория върху чип може да служи като ранна предупредителна система за инфаркт, както и да се използва за наблюдение на пациенти с рак, подложени на химиотерапия.

Изобретателите от Федералния политехнически институт в Лозана обясняват, че чипът може да бъде "програмиран" чрез покриването му с химикали, реагиращи с веществата, които лекарите искат да бъдат наблюдавани. При контакта с телесни течностите в тялото, сензорите на чипа реагират със съдържащите се в тях специфични вещества и изпращат данните "навън" по безжичен път.

Мини-лабораторията се захранва от специален пластир върху кожата и предава данните чрез Блутут до смартфон или таблет, които на свой ред ги прехвърлят към компютъра на наблюдаващия лекар.