"Тошиба" представи четириног робот за работа в зоните с висока радиация в авариралите енергоблокове на АЕЦ "Фукушима 1", предадоха световните агенции.

Първият апарат от тази серия е предназначен само за наблюдения и измервания. Машината представлява платформа с размери 62 на 59 сантиметра с височина 107 сантиметра. Апаратът е оборудван с камера, дозиметри и други датчици, а също така и с действащ в двойка с него малък робот, предназначен за снимки и измервания в тесни пространства както тръби и разломи.

Четириногият робот с лекота се придвижва по стръмни стълбища и преодолява големи неравности. Той се движи със скорост 1 км/ч и може да носи товар от 20 кг. Машината се управлява от оператор с помощта на екран, на който се предава изображението от видеокамерата на робота.

Предполага се, че следващите апарати от тази серия ще могат да поставят защитни екрани, да преодоляват препятствия и да ремонтират повредени тръби. В момента в АЕЦ "Фукушима 1" действат по-неусъвършенствани измерителни роботи, а също така булдозери и друга техника с дистанционно управление.