Австралийски учени от университета "Флиндърс" в Аделаида създадоха специални светодиодни очила, които помагат да се запази енергията, борят се с нарушения в съня, а при необходимост помагат за "пренастройване” на вътрешния часовник на човек, предаде ИТАР-ТАСС.

Леон Лък, един от авторите на разработката, разказва, че очилата "Ре-Таймер" /Re-Timer/ излъчват мека и напълно безвредна за очите зелена светлина, която се възприема от мозъка като слънчева. В резултат се извършва своеобразна "измама" на вътрешния часовник на човека и циркадните ритми.

По форма "Ре-Таймер" напомня по-скоро на маска за подводно гмуркане, но без стъкла. Според разработилите проекта тази форма на практика ги прави почти незабележими за човека. Освен това "Ре-таймер" може да се носи заедно с обикновени очила.

"С нашите очила можете спокойно да се занимавате с всекидневните си задължения”, пояснява Леон Лък. "Например, да четете или да работите на компютър."

По думите на Лък, който заедно с колегите си е работил над създаването на очилата почти четвърт век, ако се сложи "Ре-Таймер" сутрин и се носи около 50 минути, човек бързо се превръща в "чучулига". А хората, които са принудени да работят нощем, с други думи да са "сови", трябва да ги носят вечер.

Освен това "Ре-Таймер" помага на пътешествениците да се справят с дискомфортната смята на циркадните ритми след продължителни полети със самолет. Едно от най-безценните качества на новите очила е, че помагат на хората, живеещи на високите ширини, да се преборят с хроничния недостиг на слънчева светлина през дългите зими.