През октомври ви разказахме за уникалната идея на холандския дизайнер Дейв Хакенс – сами да избираме възможностите на своя смартфон.

Той ще е като детски конструктор с блокчета, затова е наречен Phonebloks. Върху панела, който е гръб на сензорния екран, можем да включим по-мощен процесор или по-голяма батерия, вместо да си купуваме нов телефон.

Ако обичате да правите снимки, изберете по-качествена камера, а спестете пари с по-евтин процесор. Баба ви няма нужда от блутуут например, затова й купете по-мощен говорител, за да ви чува по-добре. Така всеки ще се превърне в дизайнер на своя смартфон и няма да плаща за параметри, които не са му нужни.

Една от водещите компании за електроника вече обяви, че стартира Проект АРА. Той развива концепцията на Дейв Хакенс, с който специалисти от компанията признават, че са имали срещи. Очаква се до няколко месеца фирми подизпълнители да започнат разработката на отделните модули за „смартфона на бъдещето”.

Освен потребителите, проектът радва и еколозите, защото така ще се намали количеството на електронните отпадъци в света. Според неофициална информация, първата партида от „сглобяемия” смартфон ще бъде с операционна система Андроид. Ако се постигнат договорености с ”Епъл” може да бъде разработен и модел с iOS.

Конкурентни електронни компании и IT коментатори обаче, са настроени скептично. Според тях появата на такъв смартфон ще взриви пазара, но за кратко. Идеята еднократно да се купи основният панел на устройството, а после да се печели само от допълнителните модули не е изгодна.

Липсват данни и за евентуалната цена, която трябва да е по-ниска от тази за средния клас смартфони, за да спечели вниманието на купувачите.