Италиански дизайнер е създал "слънчева фурна", която превръща солената вода в питейна.

Идеята е осенила дизайнера Габриеле Диаманти по време на пътуванията му в развиващите се страни, когато се е сблъскал с проблема с липсата на достъпна питейна вода. За да допринесе за разрешаването му италианецът е решил да използва нещо, което в тези страни има в изобилие – слънчева светлина.

Изобретението на Диаманти представлява "слънчева фурна", която кондензира поставената в нея солена вода и я превръща в питейна. Приспособлението, наречено Eliodomestico, произвежда приблизително половин литър прясна вода на ден.

Процесът е сравнително прост. Слънчевата фурна функционира като обърната наопаки кафемашина. Рано сутрин "бойлерът" в горната й част се пълни със солена вода.

През деня с покачването на температурата и налягането парата се просмуква през свързваща тръба и се събира в капак в долната част. Той действа като кондензатор, превръщайки парата в прясна вода. Капакът има двойна функция – след като се напълни с питейна вода, той може да се постави на главата – популярна форма за пренасяне на продукти в развиващите се страни.