Приспособление, наподобяващо сешоар, може да допринесе за намаляването на смъртността от злокачествени заболявания на кожата.

Ръчното устройство, наречено MelaFind, е одобрено за употреба във Великобритания и Европа, и е проектирано да "засича" меланома.

"Сешоарът" с голяма точност открива дали подозрителна бенка ще се превърне в злокачествено образувание - нещо, което дори висококвалифициран дерматолог не може да потвърди със сигурност.

Революционното приспособление действа чрез насочването на светлина към подозрителна бенка върху кожата. Начинът на отразяване на светлината сигнализира дали има вероятност кожното петно да се развие в рак. Ключът е в нивото на "дезорганизация" на клетките в бенката.

В здравата кожа клетките са структурно организирани по сходен начин. В потенциално раковите бенки те са крайно "дезорганизирани", особено ако са в начален стадий на
неконтролируемо делене.

Само няколко минути са необходими на "сешоара" MelaFind, за да анализира цялата информация и да изчисли вероятността от развитието на тумор. Ако тя е голяма, се извършва биопсия и тъканта се изпраща за лабораторни тестове. Ако приспособлението не отчете риск, се спестява необходимостта пациентът да се подлага на процедурата.

Злокачественият меланом отнема живота на около 1700 души годишно във Великобритания и е третият най-разпространен вид рак във възрастовата граница между 15 и 39 години. Смята се, че прекомерното излагане на слънчеви лъчи е основната причина, тъй като от средата на 90-те години на миналия век е отчетено увеличение с 24 процента на случаите на кожен рак.

На този етап най-добрата предпазна мярка е да се използват продукти с висок слънцезащитен фактор, за да се избегне изгарянето на кожата, и да се носят подходящи дрехи при излагането на слънце, напомнят експертите.