Случаите на смог преди няколко месеца в Пекин и преди броени дни в Сингапур насочват вниманието на хората към проблема със замърсяването на околната среда.

И въпреки несметното количество смартфони и персонални устройства за следене на здравето, на пазара няма достатъчно приспособления, които да отчитат качеството на въздуха. Именно тази технологична празнина запълва AirBoxLab - новият продукт на фирма от Париж, определен като първото по рода си сензорно устройство за следене на качеството на въздуха в дома.

Дори в обикновен ден въздухът в затворено помещение може да е няколко пъти по-замърсен от външния. Отчитайки, че 90 процента от живота ни преминава на закрито, си струва човек да се замисли какво диша у дома. И да похарчи 220 долара за AirBoxLab след пускането му на пазара през септември.

С дизайна си на съвременно произведение на изкуството, устройството AirBoxLab се вписва идеално в интериора на всекидневната. Приспособлението разполага с шест сензора, чрез които следи за наличието на въглероден диоксид, прахови частици и летливи органични съединения като формалдехид, бензен, етилен гликол и ацетон. Устройството измерва също стайната температура и влажността.

Отчетените показатели се предават към смартфона на собственика чрез специална апликация.