Учени от Федералната политехническа школа на Лозана /Швейцария/ обявиха, че са създали първата в света бионична протеза на ръка, която може да върне на хората усещанията.

По данни на "Ню Йорк дейли нюз" първата операция по трансплантиране на бионичната ръка ще се състои още през тази година. Пациентът ще е мъж на възраст между 20 и 30 години, живеещ в Рим, който е загубил част от ръката си от китката надолу в резултат на нещастен случай.

Ръката ще бъде свързана директно с нервната система чрез електроди, включени към двата главни нерва на ръката. Според учените човекът ще може не само да управлява изкуствения крайник с помощта на силата на мисълта, но и ще го чувства като свой собствен, благодарение на това, че в мозъка му ще попадат сигнали от разположените на ръката сензори.

"Това е истински прогрес, истинска надежда за всички хора с ампутирани крайници. Това ще е първата протеза, която ще позволи на пациентите да почувстват истински изкуствения си крайник" - отбелязва доктор Силвестро Мисера, един от ръководителите на изследването.

Преди 4 години по-ранна версия на изкуствена ръка е била свързана с нервната система на 26-годишния Пиерпаоло Петруциело, загубил ръката си в автомобилна катастрофа. Той е можел да движи пръстите си, да свива ръката си в юмрук и да държи с нея предмети. В пълна степен обаче не е можел да "почувства" ръката, тъй като тя е имала само две сензорни зони. На новия модел на протезата сензори ще има на всички краища на пръстите, на дланта и на китката.

Първият пациент ще тества протезата в продължение на един месец. По думите на учените, ако всичко премине добре, след година ще започне масовото производство на новата бионична протеза на ръка и тя ще е достъпна за хората по целия свят.