Американската фирма Google бе призната за виновна за злоупотреба с господстващо положение в Русия, предаде Асошиейтед прес.

Според Федералната антимонополна служба американската компания е наложила използването на операционната система Android за сметка на своите руски конкуренти Яндекс. ФАС бяха сезирани именно от Яндекс, според които Google налага инсталирането на негови приложения.

ФАС призна интернет американският интернет гигант за виновен за злоупотреба с господстващо положение, като сега трябва да заплати глоба.

Сумата може да излезе доста голяма, достигайки до 15% от оборота на Google в областта на мобилните приложения. Операционната система Android се използва на 86% от телефоните в Русия, но Яндекс доминира на рускиа пазар като интернет търсачка с около 60%.

Русия е първата страна, определила тези практики на Google като антиконституционни. До момента 17 компании от Европа са сезирали Европейската комисия за злоупотреба от страна на американският интернет гигант с господстващо положение.